Geplaatst op Geef een reactie

Wat is HPL en waar wordt het voor gebruikt?

HPL

Sommige materialen kennen we allemaal, zoals hout, glas en meer. Maar er zijn ook materialen en termen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Het zou zelfs kunnen dat je ze dagelijks ziet en niet weet dat je met dit materiaal te maken hebt. Een mooi voorbeeld hiervan is HPL. Dit materiaal en deze afkorting zijn algemeen niet heel bekend, terwijl je er ongetwijfeld wel eens mee te maken hebt gehad in het dagelijks leven.

HPL

Wat is HPL?

De afkorting HPL staat voor high pressure laminate. Het is dus in feite een soort laminaat. Het is zelfs hoge druk laminaat. Dat wil zeggen dat het extra sterk is. HPL is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst ofwel gelamineerd worden onder zeer hoge druk. Dat zorgt voor een eindproduct dat heel dicht en hard is. Het is daardoor extra stevig. 

Hoe het wordt gemaakt

Dat extra stevige laminaat bestaat dus uit meerdere lagen. Een HPL plaat wordt meestal gemaakt met een kern die van papier of houtvezel is gemaakt. Dat krijgt vervolgens twee toplagen. De kern bestaat zelf ook weer uit meerdere lagen die worden samengeperst onder hoge temperatuur. 

Waar het wordt gebruikt

Dit materiaal wordt doorgaans veel buiten gebruikt. Het is namelijk heel stevig en kan dus veel hebben. Dat geldt ook voor heftige weersomstandigheden. Normaal laminaat zou namelijk niet lang overleven in de buitenlucht. Maar je kunt HPL natuurlijk ook binnen gebruiken. Dankzij de hardheid en zeer dichte structuur wordt het namelijk ook veel gebruikt op plekken waar hygi├źne belangrijk is. Dan moet je onder andere denken aan ziekenhuizen maar ook verzorgingstehuizen, badkamers en nog veel meer plekken. Het materiaal is namelijk niet alleen heel hard maar ook zeer makkelijk schoon te maken. Bij hout laminaat kan het namelijk lastig zijn om met water schoon te maken omdat het laminaat hierdoor kan verbuigen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *