25 januari 2022

Manieren om een gebouw optimaal te beveiligen

2 min read
brandmeldinstallatie

Hoewel je er natuurlijk niet op hoopt, in een gebouw vinden nog wel eens ongelukken en inbraken plaats. Het is dus belangrijk dat een gebouw zo goed mogelijk beveiligd wordt. Op die manier wordt je gebouw optimaal beschermd tegen inbraken, brand en andere calamiteiten.

Camera’s

Een bekende en zeer effectieve manier om je gebouw tegen inbraak te beschermen is natuurlijk het installeren van camera’s. Over het algemeen is de aanwezigheid van camera’s al genoeg om inbrekers af te schrikken. Maar ook in het geval dat er ondanks de camera’s toch wordt ingebroken, hebben ze een belangrijke functie: het opnemen van de misdaad. Op die manier heb je aanknopingspunten voor de politie in de zoektocht naar de inbreker.

Het is voornamelijk verstandig om bij iedere in- en uitgang een camera te plaatsen. Verder kun je ervoor kiezen om bij kostbare voorwerpen, zoals een kluis, een extra camera ter beveiliging te hangen. 

Noodverlichting

In het geval van brand of ander gevaar is noodverlichting een letterlijke levensredder. Door vluchtroutes goed aan te duiden zorg je dat mensen weten waar ze naar toe moeten om het gebouw of de ruimte zo snel mogelijk te verlaten. Deze vluchtwegsignalering moet natuurlijk aan bepaalde regelgeving voldoen. Zo moet het een bepaalde sterkte hebben en binnen een bepaalde tijd maximale sterkte bereiken. Wanneer de noodverlichting niet aan deze regelgeving voldoet, kun je hiervoor bekeurd worden. De regels zijn er immers om jouw gebouw veilig te maken voor publiek.

Deursluiting

Deursluiting zorgt ervoor dat een deur automatisch dicht gaat, nadat iemand de deur heeft geopend. Dit heeft niet alleen een handige functie, maar is ook belangrijk voor de veiligheid. Natuurlijk is het prettig dat een deur automatisch dicht gaat, zodat je hier geen extra moeite voor hoeft te doen, maar in het geval van brand, zorgt deursluiting er ook voor dat het vuur geen zuurstof toevoer heeft. Zuurstof voedt brand en zorgt er dus voor dat vuur kan blijven branden. Door de zuurstof toevoer af te sluiten voorkom je dit.

Branddeuren

Een nog veiligere manier om brand tegen te houden zijn branddeuren. Dit zijn deuren die een bepaalde weerstand tegen brand hebben. Een branddeur moet ten minste twintig minuten brandwerend zijn. Dit houdt de verspreiding van het vuur dus twintig minuten tegen en zorgt er daarmee voor dat mensen het gebouw zo veilig mogelijk kunnen verlaten. Er zijn ook branddeuren die voor langere tijd een brandwerende werking hebben. De sterkste branddeur is wel twee uur brandwerend.

Naast de bovengenoemde voorwerpen kan er nog meer worden gedaan om een gebouw zo goed mogelijk te beveiligen. Het is te allen tijden belangrijk dat je de regelgeving rondom de veiligheid goed in de gaten te houden. Logischerwijs volgen er consequenties wanneer de regels niet in acht worden genomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *