Geplaatst op Geef een reactie

Antieke kluizen

Antieke kluizen komen in allerlei soorten en maten. Als je een beetje verdiept in deze wereld, zal je zien dat ieder land een eigen stijl er op na houdt hoe zij een kluis bouwen. Denk bijvoorbeeld aan de grote zwarte kluizen uit de Verenigde Staten. Groot, lomp en met een grote draaihendel om de kluis te openen.

Antieke kluizen uit Groot-Brittannië

Antieke kluizen uit Groot-Brittannië kenmerken zich doorgaans door het enorm grote plakkaat wat zich op de voorkant van de kluis bevindt. Op dit plakkaat, die is aangebracht door de bouwer van de kluis, staat de naam van de kluisbouwer vermeld. Naast de naam staat ook de plaatsnaam waar het bedrijf is gevestigd of waar de kluis is gefabriceerd. Soms willen ze ook nog wel eens het bouwjaar op dit grote plakkaat vermelden.

Wat ook opvalt aan de kluizen uit het Verenigd Koninkrijk is dat ze geen draaicombinatie hebben. De antieke kluis wordt eigenlijk slechts geopend met een sleutel. Waarna de grote handvat gedraaid kan worden waardoor het sluitingsmechanisme zich ontsluit.

Antieke kluizen uit Duitsland

Wanneer we kijken naar het land wat een stuk ten oosten van het Verenigd Koninkrijk ligt, Duitsland, zie we een heel andere trend wat betreft het ontwerp van de verschillende antieke kluizen. De antieke kluizen uit Duitsland zijn namelijk vaak uitgebracht in een Gründerzeit stijl. Met een mooie verflaag, soms met een patroon wat een houtnerf doet voorstellen, kenmerken deze kluizen zich. Dit zorgt ervoor dat de Duitse antieke kluizen niet enkel bruikbaar zijn om kostbaarheden in op te bergen, de kluizen lenen zich ook perfect als decoratie. De rustige kleuren als groen, bruin, rood of soms in een houtlook geven de antieke kluis niet persé een spring in het oog gevoel.

Uiteraard zijn er nog veel meer stijlen, soorten en grootte van antieke kluizen te vinden over de gehele wereld. Ga eens op zoek en ontdek welke er allemaal zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *